Serigrafi Baskı Nasıl Yapılır?

Serigrafi baskı tekniği pozlama, yıkama, boya koyma, ragle ve baskı olmak üzere 4 temel adım ile gerçekleşmektedir. Hemen akabinde aşağıdaki uygulamaları yaparak Serigrafi baskı tekniğini malzemenize uygulamış olursunuz.

Ancak bu baskı tekniğini başarılı bir şekilde yapabilmek için çerçeve, ragle, boya, basılacak malzeme ve sudur.

Serigrafi baskını ilk adımı bakı yapacağınız malzemeyi düz bir zemine yerleştirin.

Baskı yapacağınız zemin, çanta ya da tişört gibi kumaş parçası ise boyanın arka tarafına geçmemesi için kumaşın alt kısmına kâğıt koyun.

Baskıyı ahşap panel üzerine yapacaksanız da baskı yapacağınız yüzeyin pürüzsüz ve temiz olması gerekmektedir. (ispirto ile lekeli yüzeyleri silebilirsiniz.)

Pürüzlü bir ahşap ise baskı yapmadan önce baskı yapacağınız ahşap yüzeyi zımpara ile zımparalayıp, tozundan arındırmanız gerekmektedir.

Baskıda kullanmak istediğiniz boyayı, raklenin çerçeveniz yüzeyinde gezebilecek şekilde bolca sürün. Mutlaka su bazı boyalar kullanın.

Boyalar etrafa bulaşmış ise temiz bir bezle silerek temizleyin.  Boyanızın hedef malzemenin tüm yüzeyine geçtiğinden emin olduğunuzda ragleyi 45 derece açı ile aşağı tarafa çekerek Serigrafi baskı tekniğinizi tamamlanmış olursunuz.

Serigrafi baskının bir diğer adı da elek baskıdır.

Serigrafi baskı kalıpları ahşap ya da alüminyum malzemeden oluşmaktadır. Hazır boş ya da ipek gergili olarak birçok satış noktasında satılmaktadır. Standart ölçülere sahip olan Serigrafi baskı kalıbı talebe göre farklı ölçülerde de üretilmektedir.

Alüminyum veya ahşap çerçeveye ipeğin gerilmesinden sonra pozlama denilen uygulama yapılır. Pozlama kısaca baskı yapılacak şeklin özel pozlama boyası ile boyanan ipeğin üstüne koyularak ışık ile kurutlmasıyla meydana gelir.

Serigrafi kalıpları kullanıldıktan sonra selülozik tiner ile silinerek temizlenmelidir. Baskıdan sonra ipek temizlenmezse boya kurur ve ipek tekrar kullanılamaz duruma gelir.

Paylaş